Je hebt de term vast wel eens voorbij zien komen, webinar. Maar wat houdt het precies in en hoe werkt het?
Webinar, een seminar op het web
Het woord webinar bestaat uit twee woorden, web en seminar. Een webinar is dus een soort van digitale seminar die via het internet gegeven wordt. Je bezoekers kunnen deze digitale lezing dan online bijwonen. Zij kijken dus live mee terwijl jij je webinar uitzendt. Wat vaak gedaan wordt is dat de webinar wordt opgenomen en opgeslagen zodat je de informatie in de toekomst voor andere doeleinden gebruikt kan worden.
Waarom gebruik maken van een webinar
Klanten vinden het fijn wanneer je je kennis met hen deelt. Dit kan natuurlijk in de vorm van een blog of whitepaper. Bij het geven van een webinar, wat interactiever is dan een blog, maak je er een soort evenement van. Mensen zetten het in hun agenda. Het voordeel is, je klanten kunnen thuis vanachter hun computer gemakkelijk deelnemen. Dit maakt de drempel tot deelnemen laag. Daarnaast stellen je bezoekers het op prijs je gezicht te zien. Dat maakt het persoonlijker.
Zelf een webinar opzetten, hoe moet dat?
Om een zelf een webinar te geven heb je ten eerste een webcam en microfoon nodig (en natuurlijk een internet verbinding). Verder zijn er online diverse tools te vinden waar je gebruik van kan maken. Zo heb je betaalde tools die specifiek gericht zijn op het geven van webinars zoals bijvoorbeeld: Webinars on air, GoToWebinar, of ClickMeeting. Je betaald hiervoor een maandelijks bedrag variërend van 25 euro tot 80 euro per maand.
Creatieve gratis oplossingen
Je kan natuurlijk gebruik maken van gratis tools Zoals Google Hangouts of Skype. Deze zijn niet specifiek bedoelt om webinars mee te verzorgen, maar je kan het hier natuurlijk wel voor gebruiken. Wanneer je gebruik maakt van Skype kun tot wel 25 mensen tegelijk in een gesprek zetten. Op deze manier kun je dus gemakkelijk (en gratis) een webinar verzorgen.
Het publiek voor je webinar
Nadat je je onderwerp en inhoud van je webinar hebt bepaald, is het tijd om het op te gaan zetten. Je kiest een datum en tijdstip. Nu je publiek nog. Je kan een uitnodigingsmail sturen naar al je klanten, of in ieder geval naar de klanten waarvan je denkt dat ze wat aan de inhoud zullen hebben. Omdat er maar een gering aantal plaatsen zijn, moet je er wel voor zorgen dat je bezoekers zich van te voren aanmelden. Dit om eventuele teleurstelling te voorkomen, want vol is vol.
Je webinar opnemen
Om teleurstellingen te voorkomen en als meerwaarde voor jezelf is het handig je webinar op te nemen. Je kan deze in toekomst alsnog gebruiken. Bijvoorbeeld om nieuwe klanten waardevolle informatie mee te geven. Maar ook om zelf je webinar terug te kijken om zo te kijken waar eventuele verbeterpunten liggen voor je volgende webinar.
Meer weten over het verzorgen van een webinar? Wij denken graag met je mee over de invulling, dus neem gerust even contact met ons op.