We zijn allen dagelijks bezig met onze gezondheid. Dit begint al bij voeding, omdat dit essentieel is voor onze lichamelijke en mentale gezondheid. Gezien vlees een belangrijk onderdeel is van het gemiddelde voedingspatroon, is het aangeraden om er goed op te letten wat je eet. Voor je gezondheid, maar ook omdat het mogelijk is eerlijker te eten met natuurvlees. 

Eerlijk natuurvlees

Wanneer het op voeding aankomt, wordt er bij eerlijkheid vooral gekeken naar de manier waarop het gemaakt wordt en de impact ervan. Is het ethisch verantwoord en welke invloed heeft het op onze eigen gezondheid?

 

Natuurlijk is dit vooral in het geval van vlees van belang. Natuurvlees is vooral eerlijker dan standaard vlees om de volgende drie redenen:

 

  1. Dierenwelzijn
  2. Duurzaamheid
  3. Vrij van antibiotica

 

Deze lichten we hieronder toe.

Dierenwelzijn

Een belangrijk onderwerp voor eerlijk eten is de manier waarop dieren leven en hun welzijn. In het geval van grasgevoerd natuurvlees groeien dieren bijvoorbeeld in hun eigen tempo, zonder middelen om dit te versnellen. Er is geen sprake van krachtvoer of toevoegingen. Dieren lopen buiten in de natuur, en eten alleen gras. 

 

Al met al is het dus van belang dat een dier goed en gezond leeft. Dit maakt het vlees eerlijker en gezonder.

Duurzaamheid

Ook het milieu profiteert van de voordelen van natuurvlees, want dit vlees is duurzamer dan standaard vlees. Dit komt onder andere door het feit dat er geen graan, maïs en soja wordt verbouwd voor natuurvlees. Doordat dieren alleen gras eten, is er geen sprake van dierenvoer dat verbouwd wordt op grond waar ook voeding voor mensen kan worden verbouwd. 

 

Er is in vele gevallen ook minder sprake van veehouderij op grote schaal, waarvoor onder andere veel land, water en voeding nodig is. Dit is op zichzelf weer een aspect van eerlijker eten.

Vrij van antibiotica

Verder is het belangrijk te vermelden dat natuurvlees volkomen vrij is van antibiotica. Niet alleen de laatste periode voordat het dier geslacht wordt, waarbij de aanwezigheid van kleine hoeveelheden antibiotica mogelijk is (zoals bij standaard vlees), maar altijd: natuurvlees is afkomstig van dieren die nooit antibiotica binnen hebben gekregen.

Natuurvlees: Eerlijker en gezonder 

De bovenstaande redenen zorgen ervoor dat grasgevoerd natuurvlees eerlijker, maar ook gezonder voor de mens is. Het is aangeraden om natuurvlees direct bij de boer te bestellen, zoals via de website van Schotse Hooglanders. Zo eet je eerlijker en gezonder, maar steun je ook de boeren die zich hiervoor inzetten.